Universiteit Utrecht Een lichte, flexibele ontmoetingsplek voor studenten

De bibliotheek is gesitueerd in het voormalige werkpaleis van Napoleon uit 1807 en ligt midden in de historische binnenstad van Utrecht.

Van boekendepot naar boekenpaleis

Het monumentale complex bestaat uit verschillende panden die jarenlang als boekendepot dienst deed en verworden was tot een sterk verkamerd geheel met lage plafonds en afgetimmerde ramen. Nu de gevel en het interieur grondig zijn aangepakt is het gebouw weer transparant geworden waarbij de monumentale delen weer in alle glorie hersteld zijn. De totale collectie bestaat uit ruim 2 miljoen titels!

Licht en transparant

De bibliotheek vormt met 8,5 kilometer aan boeken en 350 werk- en studieplaatsen het hart van de Universiteitscampus. De studiefaciliteiten zijn uitgebreid, van in hoogte verstelbare werkplekken tot eenpersoons studiecabines en groepsruimtes. De studieplaatsen zijn grotendeels aan de gevel geplaatst zodat er optimaal gebruik gemaakt wordt van het daglicht. Het lichtgrijze glanzende materiaal op de vloeren weerkaatst het invallende licht, zodat ook de onderste legborden goed verlicht worden. De boekenkasten staan in een open opstelling, haaks ten opzichte van de gevel en maakt dat de ruime licht een transparant aandoet.

Aandacht voor integratie

In het ontwerp is veel aandacht uitgegaan naar het integreren van de complexe installatietechniek en de vormgeving van de balies, studietafels, raadpleegplekken en speciaal ontwikkelde armaturen. De voormalige leeszaal is weer in gebruik genomen als studiezaal, waarbij de techniek voor o.a. de luchtregeling achter de achterwanden weggewerkt. De houten galerij is vervangen door een stalen galerij met glazen balusters, waarachter de boekenwand staat. De boekenkasten in de Kapel zijn doorgebouwd tot aan het plafond om op deze manier de techniek uit het zicht te houden. Ook de zestig meter lange boekenkast in de Grande Galerie heeft extra hoge achterwanden, waarachter de sprinklerinstallatie en de databekabeling is weggewerkt.

Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Realisatie 2007
Exacte BVO 10500 m²
BVO > 2.500 m²
Type bibliotheek Onderwijs
Land Nederland

Producten

Services

Projectbegeleiding
Inrichting
Realisatie
Verlichting