CODA Apeldoorn Creativiteit en fantasie krijgen de ruimte in Apeldoorn

Het ontwerp van Hertzberger is het winnende ontwerp van een prijsvraag die de gemeente uitschreef voor een stedelijk centrum voor museum, archief en bibliotheek. Hertzberger heeft een U-vormig gebouw geplaatst om het Huis voor de Schoone Kunsten, waarin het cursuscentrum voor kunstzinnige vorming Markant en het podium en filmtheater Gigant zijn gehuisvest. De vrije stand van het Huis voor de Schoone Kunsten was een voorwaarde in de prijsvraag. De nieuwbouw speelt ruimtelijk in op de trap van het Huis van Schoone Kunsten. CODA is een transparant gebouw waar men doorheen kan kijken.

In Apeldoorn vormen de bibliotheek en het er aan vast gebouwde museum en archief onder de naam CODA Apeldoorn een organisatorisch geheel. Zowel aan de buitenkant als van binnen is er niet echt sprake van een eenheid in uitstraling, maar dat wil nog niet zeggen dat er niet goed samengewerkt kan worden.

De bibliotheek is sinds enige tijd aan een herinrichting begonnen, waarbij de eerste etage (vooral de non-fictie) en de jeugdafdeling in het souterrain het eerst onder handen genomen zijn. Vooral bij de jeugdafdeling is dat een doorslaggevend succes: deze enorme ruimte vormt een avontuurlijke plek waar kinderen kunnen spelen, klimmen, bouwen, lezen, kijken en lenen. En dat doen ze! Op verschillende locaties in de bibliotheek zijn typisch Apeldoornse elementen te vinden en de collectie is enorm uitgebreid, maar niet alle ruimtes zijn al helemaal af. Voor de lastige aansluiting tussen bibliotheek en museum wordt bijvoorbeeld nog naar een oplossing gezocht.

Apeldoorn is duidelijk een actieve bibliotheek in beweging, waar iedere vakgenoot die plannen met de jeugdafdeling heeft zeker moet gaan kijken.


Opdrachtgever Bibliotheek Apeldoorn
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land Nederland

Producten

Services

Projectmanagement
Transport
Montage