Bibliotheek Hoofddorp Vier instellingen onder één dak

De bibliotheek zou een nieuw pand krijgen toen het in 1997 op stel en sprong naar een noodgebouw moest om ruimte te maken voor de komst van V&D naar Hoofddorp. Zowel de schouwburg als Pier K bleken aan renovatie toe te zijn. Zou het dan niet zinvol zijn om op enigerlei wijze samen te gaan in een nieuw te vormen cultuurcluster? Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer werd in 2011 een feit en bindt vier culturele instellingen samen onder één dak: Theater De Meerse, de Openbare Bibliotheek, Centrum voor Kunst en Cultuur Pier K en Poppodium Duycker.

De bibliotheek is ingericht volgens de uitgangspunten van het retailconcept. Het concept was destijds nog niet helemaal gereed en ook niet geschikt voor een bibliotheek van die grootte. Het is verder uitgewerkt door het bureau van Walter en Martijn Ontwerpers. Zij hebben o.a. een ontwerp gemaakt voor de retailkasten, focuspunten en de verschillende displays. De focuspunten die de clusters markeren, zijn veel losser vormgegeven dan in het retailconcept. De kleurige kasten, waarin de materialen frontaal gepresenteerd worden, staan tegen in hoogte verspringende achterwanden met visuals en vitrinekastjes. Dat geeft een speels effect.

In het landelijk retailconcept is de achterwand van de boekenkasten gemaakt van draadstaal, zoals in supermarkten. Hier is gekozen voor transparante glazen achterwanden beter passend bij de wens van de bibliotheek. Ditzelfde geldt ook voor de verschillende displays. Het concpet is gericht op de snuffelende klant die al grasduinend door de collectie iets van zijn gading zoekt. De meeste klanten behoren tot dit type. Zij worden nu op hun wenken bediend: de nieuwe inrichting past veel beter bij hun zoekgedrag. Bovendien heeft dit alles geleid tot meer leden en veel meer bezoekers. Kortom een inrichting waar zowel de bibliotheek als de klant zich prima thuisvoelt.

Opdrachtgever Gemeentebestuur Haarlemmermeer
Realisatie 2011
Exacte BVO 2550 m²
BVO > 2.500 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land Nederland

Services

P.v.E. aangescherpt
Schetsontwerpen
Transport & Montage
Projectbegeleiding