Bibliotheek Genk Wat een vooruitgang is dáár geboekt!

Sinds 1 september 2008 verrijst op het Stadsplein van Genk een glazen bouwwerk, wat het domein is van de bibliotheek van Genk. Beleven, voelen, verblijven en comfort zijn de waarden die deze bibliotheek laat inspelen op de wensen van toekomstige bezoekers. Kortom, een bibliotheek waar de bezoeker zich thuis moet voelen. Een bibliotheek die het kloppend hart is van het vernieuwde stadsplein van Genk.

Marktplein

Het kloppend hart van het vernieuwde stadsplein, terecht een mooi uitdaging voor de Italiaanse architect Vasconi. De inrichting van de Genkse bibliotheek moet jong en oud uitnodigen en stimuleren om steeds meer gebruik te maken van de bibliotheek.

Het atrium is het centrum van ontmoeting, activiteiten en ontspanning. Het is een soort marktplein, waar ontdekken, ontmoeten en verblijven centraal staan. Attractieve activiteiten moeten de bezoekers verleiden om de bibliotheek verder te ontdekken, te beleven en om geïnspireerd te worden.

Rondom het atrium zijn de verschillende thema's en materialen te vinden, verspreid over meerdere verdiepingen. Met een kindertheater, leescafé, studieruimtes en de organisatie van tal van activiteiten wordt ingespeeld op de interesses van jong en oud.

Inrichting

Hoewel beleving een belangrijke plaats inneemt in de bibliotheek van de toekomst, is ook de functionaliteit van de inrichting belangrijk. Samen met de architect, de bibliotheek en met Procos hebben we nieuwe meubels ontwikkeld en geproduceerd, die voldoen aan specifieke eisen: frontale presentatie, duidelijke signalisatie en verlaagde kasten. Uitgangspunt is, dat de bezoeker snel en eenvoudig informatie moet kunnen vinden. Comfortabele stoelen en bankjes dragen verder bij aan een huiselijke omgeving.

Gebaseerd op retailconcept

In het verlengde van het retailconcept worden in de Genkse bibliotheek de materialen aantrekkelijk gepresenteerd. Dit is in de inrichting terug te voeren op de trapezium-vormige boekenkasten. De driehoekige vorm heeft als doel om de materialen schuin naar de klant te presenteren. De meubel zijn er in diverse uitvoeringen en zijn speciaal voor Genk ontworpen. Inmiddels zijn de kasten als standaard product in h assortiment opgenomen worden.

Maatwerk

Een aantal standaard producten zijn geheel naar de wens van de klant en in overleg met de architect aangepast. Het geleverde maatwerk is terug te vinden in de PC-werkplekken in de vrijetijdswinkel, de extra dikke kopschotten en topborden, de signalisatie en de bladerbakken die verspreid door de bibliotheek te vinden zijn.

6000m²

Met drie verdiepingen is de Genkse bibliotheek volwassen geworden. De begane grond is het bruisende centrum met een kindertheater, tentoonstellingsruimtes, een leescafé en een vrijetijdswinkel. De vrijetijdswinkel is een soort uitpunt. De eerste verdieping is ingericht voor jongeren en volwassenen, met onder andere studeerruimtes, stille ruimtes en een bezoekerscentrum. Het domein van muziekliefhebbers wordt ingenomen door de hele derde verdieping.

Opdrachtgever Gemeentebestuur stad Genk
Realisatie 2008
Exacte BVO 6000 m²
BVO > 2.500 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land België

Services

Ontwerp
Productie
Transport
Montage