Bibliotheek Breda Noord Haagse Beemden, van bijenkorf naar 'huisjes'

Metamorfose
De bibliotheek Breda heeft in haar gemeente een totale metamorfose ondergaan. Er zijn, naast de centrale, twee stadsdeelbibliotheken over. Een stadsdeelbibliotheek (Noord) is in juli 2015 gerealiseerd en de andere stadsdeelbibliotheek (Zuid) in december 2015.

Bijenkorf
De bibliotheek had een heel duidelijk beeld voor ogen hoe de stadsdeelbibliotheken eruit zouden moeten komen te zien. Frans van den Dungen, manager publieke dienstverlening, wilde graag de uitstraling van de Bijenkorf. Een shop in de shop principe. Daarnaast wilde de bibliotheek de mogelijkheid hebben om externe organisaties een ruimte te bieden om hun dienst te promoten. Dit is zowel voor het publiek als de organisatie interessant. Eigenlijk een win-win situatie.

Huisjes
Walter en Martijn Ontwerpers zijn met deze uitgangspunten en het PvE aan de slag gegaan. Ze hebben een huisje ontworpen die in elke wereld staat. Het huisje heeft signingspanelen die er makkelijk uitgehaald kunnen worden. Zo kan in een oogopslag een andere identiteit aan het huisje worden gegeven. Een voorbeeld: de belastingdienst zou in de aangifteperiode een huisje in betrekking kunnen nemen. Zo kunnen de inwoners van Breda hier terecht voor hun vragen.

Opdrachtgever Stichting Nieuwe Veste
Realisatie 2015
Exacte BVO 760 m²
BVO 500 - 1.000 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land Nederland

Services

Ontwerp
Transport
Montage
Verhuizing
Projectbegeleiding