Bibliotheek Berkel-Enschot Ons Koningsoord, het voormalige trappistinnenklooster

Op zaterdag 30 september 2017 is de nieuwe bibliotheek van Berkel-Enschot geopend. De Bibliotheek Berkel-Enschot is nu gevestigd in een hele bijzondere plek: Ons Koningsoord, het voormalige trappistinnenklooster.

Naast de Bibliotheek zijn er ook cultureel centrum de Schalm, een kinderdagverblijf, een muziekschool, een aantal multifunctionele ruimtes, een horecagelegenheid en een uniek woonconcept voor 55+ers en starters gevestigd.

Het trappistinnenklooster, waarin de Bibliotheek een plek krijgt, was erg naar binnen gekeerd. De trappistinnen waren zelfvoorzienend en geïsoleerd van de buitenwereld. In tegenstelling tot vroeger zal het bij Ons Koningsoord volledig om verbinden en ontmoeten draaien. Nieuwe bewoners en bezoekers zorgen er samen voor een fijne woon-, werk- en verblijfplek. En dat in een prachtige omgeving waar oude architectuur en een eigentijds interieur een bijzondere mix vormen.

Een nieuwe plek, een nieuwe bieb

Een nieuwe plek, een nieuwe bieb. Maar wat is er nu zo anders aan de Bibliotheek in Koningsoord? Naast de unieke locatie hoopt deze Bibliotheek Nieuwe Stijl te verrassen met een boeiende en vernieuwende collectie. Uiteenlopende genres en thema’s voor alle leeftijden. Daarnaast is er een interessante activiteitenprogramma, georganiseerd voor en/of samen met jou of bijvoorbeeld De Schalm of andere partijen. Er zijn aantrekkelijke flexibele werk- en studieplekken, met snelle wifi en een goede kop koffie of thee binnen handbereik.

Het interieur van de bibliotheek is ontworpen door Architectenbureau Roodkapje uit Tilburg. Met het ontwerp wilden de architecten een link leggen met het verleden. Door de kasten van robuust staal gecombineerd met massief eiken accenten te vervaardigen, wordt de kerkelijke sfeer benadrukt.

Ontwikkelingen door EromesMarko

In het ontwerp hebben de architecten gekozen voor aansluiting van het meubilair met het gebouw. De kasten zijn van zwart staal, gezet op hogere poten, zodat onder de kasten transparantie ontstaat. De wanden zijn dubbel gezet, waardoor er een massievere look gecreëerd werd. De speciale zwarte lak geeft de kasten een mooi effect.

De kasten zelf zijn in de lijn van de B150 kasten doorontwikkeld. Hierdoor zijn de accessoires van deze kastenlijn 1 op 1 te gebruiken. Denk hierbij aan de presentatieborden, tijdschriftenunits en opbergbakken.

Voor de maatwerkmeubels is gekozen om deze af te werken met massief eiken. Door deze speciale meubelen zoals een zithoek, voorleestribune en zelfbedieningsbalie ook op poten te zetten, ontstaat een eenheid met de kasten.

Opdrachtgever Bibliotheek Midden-Brabant
Realisatie sept. 2017
Exacte BVO 400 m²
BVO < 500 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land Nederland

Producten

Maatwerk
Signing

Services

Boekenkasten
Maatwerk kasten
Zithoek
Voorleestribune
Zelfbedieningsbalie
Projectbegeleiding
inrichting