Bibliocenter Weert Gebaseerd op een leven lang leren

Inrichting volgens Ideastore
De bibliotheek Weert wilde graag een inrichting die gebaseerd is op de ideastores in Londen maar dan met een Weerter look and feel. Het is gebaseerd op een leven lang leren. Bibliotheekfuncties zoals werken en studeren in de bibliotheek, een cursus of workshop volgen of de krant lezen met een goeie kop koffie zijn allemaal onderdelen die in de inrichting verwerkt zijn.

Tweede prijs 'Beste bibliotheek van Nederland 2015'
Bibliocenter won met bijna 22% van de publieksstemmen de tweede prijs bij de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2015. De uitslag werd bepaald door de vakjury van Bibliotheekblad en door leden en gebruikers van de bibliotheken. Er is massaal gestemd. Maar liefst 20.000 Nederlanders brachten een stem uit op hun favoriete bibliotheek. “De grootste troef is het aardige en goed geïnformeerde personeel. Geen moeite is hen te veel” zegt de mystery guest die ergens in de zomermaanden een undercover bezoek bracht aan de genomineerde bibliotheken.

Bescheiden budget
Met een bescheiden budget is er veel bereikt. De boekenkasten, stoelen en tafels zijn allemaal hergebruikt. Van de boekenkasten zijn kruiskasten gemaakt en alle kasten hebben een extra presentatieplank. De stoelen zijn in een andere kleur gespoten en de tafels kregen een andere coating. De basis, zoals de kleur van de wanden en de vloer is neutraal gehouden'. De meubels zoals de surfplank die als bankje dient en de tafel met fietsen als onderstel, geven de bibliotheek karakter. Meubels met een knipoog. De fietsen, de surfplank, de foto van de brug in de hal: het is allemaal een metafoor voor reizen. En dat is een mooi bruggetje naar de verschillende functies van de bibliotheek: lezen, leren en kennis opdoen. Daar kan iedere keer opnieuw jouw reis beginnen’.

Er is nog veel meer te ontdekken: een mega groot konijn van Fat Boy, grote 'picknick' tafels en tafeltjes gemaakt van skateboards om je laptop of tablet op te zetten en lekker te werken. Ga op zoek naar de smurf, de sportschoenen of de skateboarder!

Vloerkleden als eyecatchers
Eyecatchers zijn de grote vloerkleden met op de begane grond o.a. een oude plattegrond van de stad Weert. Deze kleden ondersteunen de indeling in 'werelden' waarbij romans en informatieve boeken bij elkaar staan. De beelden op de vloerkleden geven de werkelijkheid in grove pixels weer en zijn daardoor niet meteen herkenbaar. Als je er via een camera naar kijkt, is het beeld haarscherp.

De bibliotheek is minder gericht op alleen maar het uitlenen van boeken. Er zijn nu studie- en werkplekken, je kunt aan een laptoptafel staand werken, je kunt er studeren en in groepjes samenwerken. Natuurlijk zijn er ook fijne leesplekken en een heerlijk leescafé. De bieb is veel meer gericht op ontmoeting en het ondersteunen van mensen in hun ontwikkeling.

De visuals zijn op een driedimensionale manier vormgegeven. De verpixelde beelden op de vloerkleden sluiten aan bij de banners op de wanden en de signing op de ramen. Zo is er steeds iets nieuws te ontdekken. Net als in boeken en films.

Opdrachtgever Bibliocenter
Realisatie 2014
Exacte BVO 2400 m²
BVO 1.000 - 2.500 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land Nederland

Services

P.v.E. opgesteld
Ontwerp
Transport
Montage
Verhuizing
Projectbegeleiding