Bibliotheek Amsterdam (OBA) De huiskamer van Amsterdam

Ambitieus
Passend bij het ambitieuze wensenpakket van de OBA ontwikkelde we naar ontwerp van architect Jo Coenen een compleet nieuwe productlijn: uitnodigend, toegankelijk en levendig door de geïntegreerde TL-verlichting en de eveneens nieuw ontwikkelde LED-armaturen. De bibliotheek moest een laagdrempelige multimediabibliotheek worden, waar je niet alleen komt voor informatie, maar ook om elkaar te ontmoeten en verrast te worden door allerlei activiteiten. Bovenal een bruisend middelpunt van literaire activiteiten.

Vernieuwend
De OBA is een voorbeeld van bibliotheekvernieuwing. Ze geeft op geheel eigentijdse wijze professioneel vorm aan de kernfuncties van de openbare bibliotheek: het toegankelijk maken van informatie, educatie en cultuur voor alle bevolkingsgroepen. De visie van de OBA is dat ze in het hart wil staan van de samenleving en iedereen de mogelijkheid wil bieden zich vrijelijk te laten informeren. De OBA is hét centrum voor informatie, cultuur, educatie en ontmoeting en profileert zichzelf als “De huiskamer van Amsterdam”.

Uiteenlopende doelgroepen
Sinds de opening op 7 juli 2007 is het bezoekersaantal explosief gestegen. Met gemiddeld 7.000 bezoekers per dag is de OBA de grootste trekpleister van het IJ. De bibliotheek heeft internationale allure en trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. De dagelijkse activiteiten trekken nieuwe doelgroepen aan uit alle geledingen van de bevolking. Zo mag de OBA zich bijvoorbeeld verheugen in hernieuwde belangstelling van studenten.

Toegankelijk
Het aan de buitenkant kolossaal ogende gebouw is binnen licht en ruim. Bij binnenkomst vallen direct de speciaal door ons ontwikkelde tijdschriftenwanden op. Verdeeld over drie niveaus vormen ze terrassen en geven het geheel een ruimtelijke uitstraling. De verlichte tijdschriftenkasten vormen zowel de wanden als de balustrade van de volgende verdieping.

Stijlvol
Op de collectieafdelingen zorgt de combinatie van donkere vloeren en indirect verlichte kasten voor een waardige, serene, stijlvolle uitstraling die toch een zekere mate van intimiteit waarborgt. De vele collectiegerelateerde activiteiten vinden plaats op de zogenaamde pleinen. De enorme collectie van de OBA heeft een plekje gekregen in de nieuwe kasten. De totale lengte van alle legplanken tezamen bedraagt maar liefst 7 kilometer.

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Realisatie 2007
Exacte BVO 28000 m²
BVO > 2.500 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek

Services

Transport
Montage
Projectbegeleiding